×
Blogg

26 jul 2017

Mät dina barns fötter!


Barnfötterna har en tendens att växa mycket och ibland blir det lite fel vid val av skor. De får varken vara för stora eller små utan måste passa ditt barns fötter ganska väl från början - men som ni kanske kan läsa här mellan raderna betyder de också att en del pengar behöver läggas ut på skor.

För små skor resulterar ofta i skav och obehag för barnet eller bebisen. Men för stora skor kan göra det svårt att gå i och det ger också ett obehag. Du kan räkna med att barns fötter växer ungefär:

  • 1-2 år: drygt 20 mm/år
  • 2-3 år: drygt 15 mm/år
  • 3-11år: drygt 10 mm/år

Som förälder kommer du märka att foten har en tendens att växa ojämt. Det kan gå snabbt i några månader och sedan stanna av ett tag. För att vara säker på vilken storlek barnet då ska ha är det bäst att mäta foten, vilket du kan göra i en skobutik. Hemma går det också bra, exempelvis med ett papper.

Precis som med skor för vuxna så skiljer sig storlekar ibland åt från tillverkare. Så för ditt barns skull är det bäst att mäta. I en sko bör du lämna gångmån till minst 5mm. Minst! Under det är det dags för en ny sko. Sedan är det problemet med växtmånen. Du kan sikta på 1,5cm-1cm i växtmån på barnens skor.


Tillbaka