×

Bästa vinteroverallen för barn

Är det dags att köpa vinteroverall till ditt barn? Då har du kommit helt rätt. Det finns väldigt många vinteroveraller att välja mellan, men hur hittar man egentligen den bästa vinteroverallen för barn?
Här delar vi med oss av såväl tips inför köpet som konkreta tips på riktigt bra vinteroveraller för barn och svarar på vanliga frågor.

Köpa vinteroverall till barn – Tips

Här har vi samlat våra främsta tips till dig som ska köpa vinteroverall till barn. Vi rekommenderar alltid att utgå från följande kriterier för att hitta den bästa vinteroverallen. Längre ner på sidan kan du även få svar på vanliga frågor som kan vara bra att läsa innan du bestämmer dig för vilken overall du ska köpa till ditt barn.

Barnets ålder

Barnets ålder bör styra valet av vinteroverall, då åldern påverkar hur overallen kommer användas.

 • Äldre barn behöver en vinteroverall som är slittålig och vattentålig samtidigt som barnet ska kunna vara rörlig i den, eftersom större barn behöver en overall som har utrymme för lek och spring.
 • Till mindre barn kan det vara viktigare att välja en overall som är enkel att ta på och av, samt som har vaddering i rumpan eftersom mindre barn sitter still mer och då är det viktigt att de inte blir kalla om rumpan.

Storlek

Innan du köper en overall är det viktigt att du läser på om hur den är i storleken, då storleken kan variera mycket mellan olika tillverkare och modeller. Återförsäljarna brukar ha storlekstabeller som du kan använda för att mäta barnets mått. I den här artikeln på Smilebutiken.se kan du få fler tips på hur du ska tänka när du väljer storlek på overallen.

Material

Det är viktigt att välja rätt material på overallen. Det många brukar leta efter är vinteroveraller som är varma, som håller väta borta eller en kombination av dessa två. Men du bör också ha i åtanke att barn svettas och lätt blir varma när de leker utomhus, så därför kan lager-på-lager-metoden ibland vara att föredra framför den varmaste modellen. Dock kan detta såklart variera beroende på var i landet ni bor.

Bäst i test vinteroverall barn

Här hittar du vår bäst i test av bästa vinteroverallerna för barn. Vi har tagit fram tre overaller utan inbördes ordning som vi verkligen kan rekommendera, två lite dyrare och avslutningsvis en budgetvariant. Vill du ha fler tips på bra vinteroveraller och ta del av ett större bäst i test av bästa vinteroverallerna för barn kan vi rekommendera det här testet på Resmedbarn.nu som tipsar om betydligt fler modeller.

Polarn O Pyret Weather Pro

Den här vind- och vattentäta overallen från Polarn O Pyret är ett riktigt bra alternativ för dig som söker en prisvärd vinteroverall av riktigt bra kvalitet. Dessutom har den ett avtagbart foder, vilket gör att overallen även kan användas under vår/höst eller mildare vinterväder.

 • Vattentät
 • Vindtät
 • Bra andningsförmåga
 • 3M-reflexer

Läs mer på Polarnopyret.se.

Isbjörn of Sweden Penguin Vinteroverall

För dig som bara nöjer dig med det bästa kan Isbjörn of Sweden Penguinoverall vara ett hett alternativ. Det är en kvalitetsoverall i slittåligt och vindtätt material. Dessutom har den en utdragbar storlek, vilket innebär att barnet kan använda overallen en längre period!

 • Vindtät
 • Vattentät
 • Reflexdetaljer

Läs mer på Isbjornofsweden.com.

Name It Alfa Overall Softshell

Om du söker ett budgetalternativ och letar efter en billig vinteroverall är den här modellen från Name It ett riktigt bra val. Overallen andas, är vindtät, vattentät och har delvis tejpade sömmar samt mjuk microfleece invändigt. Den får dock inte torktumlas, vilket kan vara en stor nackdel för många och kanske en förklaring till den lägre prislappen.

 • Vindtät
 • Vattentät
 • Reflexdetaljer

Läs mer på Nameit.com.

Vanliga frågor

Här har vi sammanställt vanliga frågor och svar i en miniköp-guide till dig som ska köpa vinteroverall till ditt barn.

Hur ska jag tänka kring storleken?

När barnet har på sig overallen ska du kunna ta ett rejält grepp på tyget i grenen och om du får tag i ungefär en näves tyg är overallen lagom stor, så att barnet kan växa i den under vintern.

Vilket material ska jag välja?

Du ska alltid välja en overall i ett material som andas, då barn har en tendens att svettas mycket. Material som till exempel Gore-tex är alltid dyrare, men har också många fördelar – som till exempel att du kan torktumla overallen eller torka i torkskåp.

Hur varm overall ska jag välja?

De flesta vinteroveraller för barn har 160 gram fyllning, men du behöver egentligen inte fokusera så mycket på fyllningen eller overallens tjocklek. Satsa istället på lager-på-lager-principen med ett riktigt bra underställ i till exempel ull och sedan ett lager med en fleecetröja.

Ska jag välja en overall med reflexer?

Ja, det tycker vi absolut. En overall med reflexer är alltid att föredra så att barnet syns i vintermörkret. Tänk bara på att tvätta overallen ut och in, så att reflexerna inte slits ut.

Hur ska jag tänka kring färgen?

Du ska alltid välja en vinteroverall i en ljus färg, eftersom det är mörkt under vintern och den ljusa färgen kan då medföra att barnet syns tydligare. Väljer du en mörkare overall är reflexerna extra viktiga.

Är de dyra overallerna verkligen de bästa?

I det här fallet så skulle vi säga att så mestadels är fallet, ja. De dyrare varianterna har oftast bättre kvalitet på tyget och kostar därför mer. Dessutom brukar billiga vinteroveraller oftast inte gå att torktumla eller ha i ett torkskåp, vilket gör att många väljer de dyrare varianterna.