blogg

Saker att hitta på med barnen i sommar

21 aug 2018

Även om en stor del av sommaren har gått, så är det ett bra tag tills hösten är här. Det finns tid än att hitta på en massa saker med dina barn. Allt behöver inte heller kosta pengar, utan det går att göra saker, nästan helt gratis. Isglass är en sån sak. Det är bara att blanda sin favoritsaft med en massa goda frukter och sedan frysa. En annan kul sak är att köpa gatukritor och måla utomhus. Om ni har en trädgård, eller balkong, varför inte testa att odla tillsammans? Något annat som är skoj, det är att ha en skattjakt. Det är lite pyssel innan, att förbereda skattkarta och så, men barnen kommer att uppskatta det!

Fler saker att göra tillsammans

Picknick är en annan sak som är riktigt mysigt att ha tillsammans med barnen. Till det kan ni innan ni beger er ut, baka tillsammans. Goda kakor, chokladbollar och annat! Om någon dag skulle vara lite sämre väder, så är det perfekt att samlas och spela sällskapsspel. Som vuxen, så kan du när barnen somnat även testa att spela på svenska casinon som har många roliga spel! Andra saker att göra med barnen, det är att ta en tur i skogen, eller varför inte ta en cykeltur tillsammans? I skogen kan ni för övrigt även bygga en koja tillsammans. Sedan är det inte fel att ta en dag på stranden med, bygga sandslott och ha kul!

Nyfödd - kläder

1 feb 2018

Till sin nyfödde bebis ska man vara noggrann med de kläder man väljer. Det får inte vara obekvämt för den lilla babyn och får inte skada dennes hud. Känn dig igenom plaggen - är det för hårt? Har den obekväma dragkedjor? Är sömmarna hårda, eller finns det knappar som är ivägen?

Det bästa är att lugnt och varsamt gå igenom detta innan den lille littar fram. För efter bebisen är född har man helt enkelt tid för sådant längre. Så om du ska köpa bebiskläder, gör det i tid. Tänk på att den storleken alla köper, stl 56, oftast är för liten för din bebis och den kommer snabbt växa ur den. Ta lite större storkelar men som inte sitter för löst.

Vad ska jag inte köpa för kläder? Du bör inte köpa kläder som stängs på baksidan och gärna inte de som behövs trä över huvudet på ett bökigt sätt. Bomull känns ofta bra mot bebishuden, så se till att det alltid är minst 80% bomull.

Ull eller fleece?

26 jan 2018

Ull eller fleece - det är en fråga som cirkulerar i många småbarnsföräldrars huvuden kring vintertider. Den största skillnaden mellan ull och fleece är att ull är ett naturligt matieral, medan fleece är konstgjort, av materialet polyester.

Ull är ett bra matieral som värmer mycket, men kan vara svårt att tvätta. Fleece är däremot ett matieral gjort på plast, alltså exempelvis gamla PET-flaskor. Det krävs ganska mycket plast till tillverkningen men nu för tiden är nästan allt återvunnen plast. Och fleece är både töjbart, mjukt mot kroppen och tål tvättar väldigt bra. Så vad man ska välja för material är helt upp till en själv, men nu vet ni de huvudsakliga skillnaderna. 

 

Halsduk och barn?

8 jan 2018

Läsarfråga: Ska man klä sitt barn i halsduk eller inte nu på vintern?

Svar: Helst skulle vi på smafronbarnklader.se/ inte klä barn i halsduk. Barn leker mycket och olyckor händer faktiskt ganska lätt och speciellt under vintertider. Det är inte säkert att halsduken skulle fastna och något ske på så sätt, men det känns dumt att riskera någonting. När det är -10 grader ute så kan man istället använda kragar som har kadborreband på sig. 

 

Hur håller man bebisfötterna varma?

29 dec 2017

På vintern kan bebisens små fötter bli kalla, efteromsom de små sitter mycket och rör ganska lite på fötterna. Så hur håller man fötterna varma på vintern? Försök först och främst att hålla foten torr och varm i skon. Undvik halksockor när ni ska vara utomhus, de kan bli kalla och hindrar foten från att kunna röra sig i skon. Tänk istället lager-på-lager-principen, att flera lager av klädesplagg för att hålla värmen. Innersta lagret bör vara av ull och sedan en bomullsstrumpa som går upp en bit på foten.

Kläder för små barn

8 dec 2017

Dags att köpa höstskor!

28 nov 2017

Passform är A och O vid skor till barnen - de ska verken vara för stora eller för små! Tillexempel är det lätt att råka köpa för stora skor till barnet, men tänk själv vad oskönt det är att gå runt i för stora skor! Växtmånen bör bara ca 1 cm bara!

Eftersom det i Sverige är lite svårt att förutspå vinterns väder så medför ju det lite svårigheten när man ska köpa barnskor. Vilka ska man välja? Vilket material ska man välja?

Läderkängor och rejäla skor är alltid bra på hösten. Tänk på att sneakers kan bli för kalla på hösten, men de fungar iallafall ett tag. Det kan fungera att gå på vinterkängor direkt, men det skulle vara ganska otroligt. 

Kan man låta barn ärva skor? Egenligtligen inte, eftersom sulorna blir formade efter barnets fötter så blir det ganska oergonomiskt att överlåta dem.

 

Saker att göra på höstlovet med barnen

1 nov 2017

Höstlovet har dragit igång och vi hoppas att det är full fart på barnen i hemmen. Ibland kan det dock vara svårt att faktiskt hitta något roligt att hitta på tillsammans i familjen, speciellt som inte kostar så mycket.

  1. Besök en ny lekplats - ett miljöombryte från det normala helt enkelt. Passa på att ta med er picknik och avnjut en eftermiddag i höstens färger!
  2. Biblioteket - här finns massa aktiviteter och upplevelser för såväl stora som små! De flesta bibliotek har speciella avdelningar för barn och roliga saker att kika på.
  3. Lövjakt - en promenad ute i höstlöven passar hela fmailjen. Be barnen plocka med sig de vackraste löven hem och pyssla ihop någontig med det senare. Man kan limma löv på ett papper så det blir ett konstverk!
  4. Regnar det utomhus, som de brukar göra på hösten? Ordna ihop lite mysig stämning hemma och fixa en egen hemmabio! Allt du behöver är en film och tv.

 

Kuling Outdoor

17 okt 2017

Hösten är ett faktum - och vintern står på tur! Snart kommer snön falla och som alla vet innebär många behov av nya overaller. Och helst vill man ha en overall som klarar kyla, vind, snö, vatten - ja, allt möjligt!

Loppi har ett overalltest varje år och vinnaren detta år är Kuling Outdoor. Den är gjort i Nylon och har fleecefoder mot kroppen och polyesterfoder på ärmar och ben. Deras motivation lyder (kortfattat) att den är mjuk, rörlig och har en fin pälskrage. Varm - tät - funktionsduglig. Betyget blev 5/5!

700 kr hos Lekmer.se

Snart dags för ny overall?

1 okt 2017

För att hitta lite inspiration kring barnkläder och barn och familjeliv över huvud taget så är Loppi en bra sida. Nu när hösten och vintern börjar ta fart utser de den bästa overallen för vintern 17-18, och det kan vara bra att ha i åtanke innan man ger sig ut på jakten att hitta en ny overall till sitt barn. Så håll utkik hos oss eller på Loppi för att få reda på vinnaren i oktober!

 

 

Höstkläder!

25 sep 2017

Galon

10 sep 2017

Galon är i princip höstens viktigaste utomhusplagg. Att hoppa i vattenpölar är alltid en favorit hos de små, och då spelar givetvis valet av kläder stor roll!

Ska man välja galon eller skalkläder? Galon har varit en favorit hos många, väldigt länge, eftersom materialet är 100% vattentätt. Men klädesplagget kan inte andas. Vilket i många fall kan leda till att barnet blir svettigt innanför ytterkläderna och på så sätt blir blöt och kall. Där är skalkläder lite bättre - eftersom de andas lite mer och kan låta barnets egna värme komma ut och på så sätt blir kläderna innanför torra. Det kan vara fördelaktigt att ha en uppsättning av varje i hem. Galon är slitstarkt och enkelt att tvätta av, men när du köper skalkläder är det viktigt att du köper bra sådana. Halvdana kommer inte göra någon nytta. Varför behöver du båda? Galon är bra ytterkläder när det öser ner regn, och skalkläder fungerar perfekt under höstens lekar på både regninga och soliga dagar.

 

Inskolning

7 aug 2017

Sommaren har blvit augusti och det innebär att barnen går tillbaka till skolan - eller börjar i skolan. Inskolningen är här. Men hur förbereder man sig på den?

Det är främst en mental förberedelse som behövs för dig som förälder. Det är en stor omställning att kunna lämna iväg barnet och inte vara hemma lika mycket! 

Regnkläder - ditt barn kommer att behöva en uppsättning ytterkläder av galon eller skalkläder för lek i regn!

En uppsättning kläder - ditt barn kan behöva en y uppsättning kläder för olyckor i olika former. 

Innetofflor - ditt barn kanske är fruen av sig och då kan set vara bra att ha med ett bar extra tofflor eller mocksiner. Fråga personalen vad de tycker!

Snutten - snuttefilten eller nappen kan behövas på förskolan. Observera att det dock kan finnas flera med samma tanke, så skriv namn eller beställ napp med namn på en gång!

 

Mät dina barns fötter!

26 jul 2017

Barnfötterna har en tendens att växa mycket och ibland blir det lite fel vid val av skor. De får varken vara för stora eller små utan måste passa ditt barns fötter ganska väl från början - men som ni kanske kan läsa här mellan raderna betyder de också att en del pengar behöver läggas ut på skor. 

För små skor resulterar ofta i skav och obehag för barnet eller bebisen. Men för stora skor kan göra det svårt att gå i och det ger också ett obehag. Du kan räkna med att barns fötter växer ungefär:

1-2 år: drygt 20 mm/år

2-3 år: drygt 15 mm/år

3-11år: drygt 10 mm/år

Som förälder kommer du märka att foten har en dendens att växa ojämt. Det kan gå snabbt i några månader och sedan stanna av ett tag. För att vara säker på vilken storlek barnet då ska ha är det bäst att mäta foten, vilket du kan göra i en skobutik. Hemma går det också bra, exempelvis med ett papper. 

Precis som med skor för vuxna så skiljer sig storlekar ibland åt från tillverkare. Så för ditt barns skull är det bäst att mäta. I en sko bör du lämna gångmån till minst 5mm. Minst! Under de är det dags för en ny sko.Sedan är det problemet med växtmånen.. Du kan sikta på 1,5cm-1cm i växtmån på barnens skor.

 

Kläder till förskolan

11 jul 2017

Det kan kännas som ett riktigt mysterium att köpa kläder till barnet på förskolan. 

Tänk på att byta ut kläderna för varje årstid. På vintern krävs ofta lite varmare kläder! Se också till att ditt barn har funktionsdugliga kläder på förskolan, de ska vara praktiska och sköna. På förskolan är man ute oavsett väder - det är oturligt om barnet skulle behöva frysa för att du glömt extra ombyte och extra kläder. Så uppmärksamma alltid vad förskolepersonalen säger. Det brukar vara jobbigt för barnet att ha kläder som är för tighta, eller skor som behöver knytning. 

← Äldre inlägg
Kontakta oss(Lämna tom)